maanantai 23. tammikuuta 2017

Edullista extremeä

Kävin sunnuntaina avannossa. 

Avantouinti on ollut mulle aina sellainen "olispa ihan kiva kokeilla jos joskus tulisi mahdollisuus"-juttu. Jo viime talvena olin jo melko lähellä avannon testaamista, mutta pupu meni pöksyyn ja homma jäi. Tänäkin talvena hommaa on siirretty viikko viikolta, mutta viimein ryhdistäydyttiin Mirkan kanssa ja se oli sitten menoa se. Ja kyllä kannatti.Nivalan Vinnurvassa lämpiää sauna perjantaisin ja sunnuntaisin uimareita varten. Facebookin Avantouinti-ryhmästä lueskelin että hurjimmat pulahtelevat hyiseen veteen kokonaan ilman saunaa. Oma kokeiluni olisi jäänyt tekemättä mikäli saunomismahdollisuutta ei olisi ollut.


Vinnurvaan oli helppo osata ja meidät ensikertalaiset otettiin hienosti vastaan. Kokeneemmat uimarit kannustivat ja neuvoivat meitä laiturilta, onneksi. Itse ainakin olisin saattanut perääntyä viime hetkellä ellei tilanteen luoma ryhmäpaine olisi  pakottanut minua veteen. Kokemus oli järkyttävän ihana. Ensimmäinen kastautuminen tuntui ihan kamalalta. Silti kävin vedessä kaulaa myöten, ja hengissä olen edelleen. Aluksi oli tarkoitus käydä pulahtamassa vain tuo yksi kerta, mutta löylyjen lämmössä päätettiin että mennään vielä uudelleen - ja lopulta ylitimme itsemme kolminkertaisesti. Muutamaa sekuntia pidempään en pystynyt vedessä olemaan, mutta ehkä ensi kerralla rikon oman ennätykseni. 

Kaikille, jotka miettivät avannossa käymistä, sanon että käykää ihmeessä kokeilemassa jos siihen on mahdollisuus! Tärkeintä on pysyä päättäväisenä vaikka jännittäisi, ja ainakin yrittää hengittää rauhallisesti. Kokemus oli todella avartava, ja näin ensimmäisen kerran jälkeen saatan jopa sanoa jääneeni koukkuun - tai ainakin lasken aamuja seuraavaan kertaan.


"...avantouinti parantaa kylmänsietoa ja verenkiertoa, vähentää kolotuksia, kipuja ja hengitystieinfektioita sekä yleistä terveydentilaa. Se hoitaa myös psyykeä: poistaa stressiä, antaa itsevarmuutta, parantaa unen laatua ja kohottaa fyysispsyykkistä vireystilaa."Itseäni kiehtoo avantouinnin terveysvaikutuksissa juuri sen vaikutus uneen ja stressiin. Lisäksi itsensä ylittäminen tuntui tietysti älyttömän mahtavalta. Pulahtamisen jälkeen olo oli raukea ja rentoutunut. Illalla uni tuli hyvin ja nukuin paremmin kuin pitkiin aikoihin. Olen myös ollut tänään virkeämpi kuin tavallisesti. Tietysti tuo kaikki voi olla vain lumevaikutusta, mutta väliäkö sillä. 
Muutamia netistä kopsattuja vinkkejä (omin lisäyksin) ensikertalaisille: 

 • Tee päätös jo kotoa lähtiessäsi. Mukaan extremeen voi houkutella myös kaverin, jolloin viime hetkellä livistämisen mahdollisuus pienenee. Kuinka noloa olisikaan perääntyä, varsinkin jos toinenkin uskalsi! 
 • Hengitä syvään ja rauhallisesti. Portailla roikkuessa ei kannata enää mietiskellä kuinkahan tässä käy. Aivot vain narikkaan ja menoksi. Pelkkä kastautuminen riittää aivan hyvin aluksi. Se on jo paljon enemmän kuin ei ollenkaan. 
 • Älä kastele päätäsi. Pään kautta haihtuu älyttömän paljon lämpöä, joten jonkinlainen päähine kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. 
 • Kipeänä tai humalassa avantoon ei saa mennä. Avantouintia ei myöskään suositella sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Kannattaa jutskailla lääkärin kanssa, mikäli epäilet kannattaako sinun kokeilla. 
 • Ota mukaan lämpimät ja mukavat vaatteet jotka on helppo pukea päälle kotiin lähtiessä. Varaa mukaan myös runsaasti juotavaa. Oma 0,7 l juomapullo hupeni äkkiä, joten ensi kerralla taidan lähteä matkaan ihan perinteisellä 1,5 litran limsapullolla. Myös pientä purtavaa voi varata mukaan, jos sattuu että verensokerit pääsevätkin laskemaan liian alas. Itse hotkaisin uinnin ja saunomisen jälkeen banaanin.


Vahvasti näyttää siltä että perjantaina pääsen uudelleen kylmän veden syleilyyn, joten jos teitä lukijoita tässä lähialueella vain yhtään kiinnostaa niin mukaan vain!

5 kommenttia:

 1. Avantoon ois kyllä kiva mennä! Viimeksi käynyt yläasteikäisenä, eli siitä on aikaa :D

  VastaaPoista
 2. Huh, huh! En uskaltaisi. Olen niin lämpöä rakastava, että avantouinti kuulostaa kuolemalta. Olet rohkea!!! Sillä on hurjat terveyshyödyt, jos tieto pitää paikkansa. Onkohan sitä paljonkin tutkittu? Kiva postaus.

  VastaaPoista
 3. Minäkin haluaisin alkaa harrastamaan tuota avantouintia ihan tosissaan, mutta harmi vain kun täällä Oulussa on vain yksi ainut avantouintipaikka, ja että saat avaimen sinne, niin joudut pulittaan 30e. Minusta se on kallis, ainakin meikäläisen tuloilla, ja lisäksi siellä ei ole saunaa eikä mitään. Vain kuluneet pukukopit. Muutaman kerran olen käynyt kokeileen ja niissä rannan uimakopeissa vaatteet vaihtanut, mutta eihän se ole niin kiva etenkään talvella pimeässä ja kylmässä uimakopissa vaatteita vaihtaa. Lisäksi olis kiva saada joku aina kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävä kuulla! :( Ajatuksen tasolle olisi jäänyt itselläkin testaaminen jos ei saunaa ja lämmintä pukuhuonetta olisi saatavilla. Siihen nähden on kyllä kallis tuo 30 € että on noinkin "alkukantaiset" tilat. :/ Entäs naapuripaikkakunnat, löytyisikö niistä uintipaikkoja? Kannattaa ottaa myös yhteyttä erilaisiin urheiluseuroihin, jos joku vaikka innostuisi ottamaan vetovastuun saunanlämmityksestä yms. Täälläkinhän siis Kuntorimpi vuokraa tuota seurakunnan leirikeskuksen saunaa. Uimarit maksavat vapaaehtoisen maksun (suositus 3€) ja ilmeisesti mahdolliset voitot jäävät sitten seuralle. :)

   Poista
  2. Oulussa ja Oulun seudulla ei tosiaankaan ole panostettu tähän avantohommaan, toisin kuin muualla Suomessa.Mm Etelä-Suomesta löytyy paikkoja joissa saa muutaman euron kertamaksulla käydä saunassa, avannossa ja paljussakin. Oulun lähikunnissa kyllä on avantouintipaikkoja, mutta ei ne ole juuri sen kummempia. Kaikkiin pääsee vain hakemalla se avain, eikä ne taida paljon sen halvempia olla. Saunallisia avantopaikkoja täällä ei ole missään. Kaikissa on vain pelkät pukutilat, lämmitetyt kylläkin ja maksut ovat kausimaksuja. Ainakin tämän Oulun avantouintipaikan osalta tuntuisi tosiaan turhan kalliilta maksaa 30e paikasta jossa on vain kulahtaneet pukutilat, ja se pitää vielä vuoden päästä maksaa uudelleen, jos aikoo jatkaa. Olisi kyllä kehittämisen tarvetta tällä saralla, tai ainakin hintojen uudelleen miettimistä.

   Poista