sunnuntai 13. marraskuuta 2016

#DIYpaskaa: Hapsuheijastin - koru

Aika moni pyysi ohjetta tuohon arvonnassakin olleeseen heijastimeen. Tai oikeastaanhan ei saisi kai puhua heijastimesta, vaan vaikkapa heijastavasta korusta tai asusteesta. Minäpä sitten kuvasin työvaiheet samalla kun räpelsin arvontapalkintoa, ja tässä ne nyt ovat teidän nähtävillänne! Kysykää ihmeessä jos jokin kohta tai kuva on epäselvä, niin voin sitten yrittää selventää. Hapsukoruun tarvitset siis seuraavia tarvikkeita: 

  • heijastavaa kangasta tai nyöriä
  • haluamasi väristä nyöriä, narua tai muuta vastaavaa
  • lukon, avainrenkaan, D-renkaan tai vastaavan kiinnitysmekanismin
  • sakset
  • erikeeperiä tai muuta vahvaa liimaa


Omat nyörini ostin Halpa-Hallista. Viiden nyörin setti maksoi muutaman euron, mutta hätätapauksessa vaikkapa villalanka käy ihan hyvin. Korun lukko taas on vanhasta avainkaulanauhasta leikattu. Heijastinkangas puolestaan on joskus aikoinaan ostettu muuan Tiimari-nimisestä askarteluliikkeestä.
Jos käytät heijastavaa narua tai lankaa, sen voi leikata pätkiksi. Pätkien tarkkaa määrää en osaa sanoa, joudut itse kokeilemaan mikä näyttää hyvältä. Jos taas leikkaat suikaleet kankaasta, tee niistä mahdollisimman ohuita. 

Itselläni on tuollainen siis A4-kokoinen heijastinkangaspalanen, jonka lyhyeltä sivulta siivutin palasia ( eli olisiko ne nyt noin 15 senttiä pitkiä?

Sitten siitä koristenyöristä, joka mulla tässä mallikappaleessa nyt sattui olemaan valkoista, leikkaat saman mittaisia pätkiä. Ja taas joudut ihan itse kokeilemaan montako pätkää näyttää hyvältä siinä sun omassa hapsuttimessa. Minä leikkasin neljä pätkää, ja loppuosa jäi vielä viimeistelyyn.

Vasemmalla siis heijastinhapsut, keskellä kieroon vetävät koristehapsut ja oikealla viimeistelyyn tarkoitettu pätkä.Sitten otat kaikki narunpätkät hyppysiisi ja survot ne läpi siitä lenkistä johon haluat korun tehdä. Ikäänkuin niinkuin näin:

Ja sitten taitat hapsuttimet kaksin kerroin, ja tasaat hapsut niin että ne ovat suunnilleen tasamittaiset. Liian tarkka ei kuitenkaan kannata olla, koska pieni rosoisuus elämässä on kaunista.

Seuraavan vaiheen voi varmasti tehdä jotenkin hienomminkin kuin miten minä sen tein, mutta tämä uniikki heijastinkoru on tehty:Levitä liimaa nyörin päähän sekä hapsujen taitoskohdan "sisäpuolelle". Laita nyörin pää taitoskohdan väliin ja purista hapsut taitokselle. (ks. pari kuvaa ylemmäs) Odota hetki että liima kuivuu, ja levitä sitten liimaa nyörin "sisäpinnalle" ja kiepsauta nyöri taitettujen hapsujen ympäri.
Kun olet kiertänyt nyöriä halutun määrän hapsujen ympärille, leikkaa ylimääräiset pois ja survo pätkä hapsujen väliin reilun liimatipan kera. Tämän osion voi tosiaan tehdä kauniimminkin jos osaa, mutta minulla ei riitä taidot saati kärsivällisyys.Liiman kuivumisen ajan kannattaa puristaa hapsuja sormien välissä, jotta korusta tulee varmasti tukeva ja liimauskohdasta pitävä. Liiman kuivuttua koru on välittömästi käyttövalmis, ja se on kätevä siitää nopeasti paikasta toiseen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti