perjantai 5. elokuuta 2016

#FITNESSpaskaa testaa: SUP-lautailu

Sain Helzulta kuin tilauksesta haasteen, jonka kokeilemista olin haaveillut viime kesästä saakka. Aika monihan on varmasti jo kuullut trendikkäästä SUP-lautailusta ja tuntuu että melkein joka toinen on sitä käynyt kokeilemassakin. 

 SUP on lyhenne sanoista Stand up paddle. Sup-lautailu on siis Hawaiilta lähtöisin oleva liikuntamuoto jossa seisotaan (tai istutaan) surffilautaa muistuttavalla laudalla, ja eteenpäin pääsee tietysti meloen. Suppailu kehittää erityisesti keski- ja alavartalon lihaksia sekä tasapainoa. Itse jouduin aloittamaan kokeilun istuen, mutta kehittyneimmät suppailijat jopa joogaavat laudalla! 
 
Lähellä oli mullakin testaaminen viime kesän Vuokatin reissulla, mutta jostain syystä se jäi. Googlettelin tuolloin innoissani SUP-lautojen hintoja, jos sellaisen hankkisi innostuksissaan itsellekin. Into omaan lautaan kuitenkin lopahti kun a.) tajusin että eihän ihminen osta hevostakaan jos ei se ole koskaan sellaisen kanssa mitään tehnyt ja b.) muistin että hyvää ei saa halvalla, ja halvimmatkin SUP-laudat maksavat useamman satasen. 

Onneksi aloittelijan ei ole pakko ostaa omaa lautaa heti, sillä sellaisen voi vuokrata käyttöönsä muutamalla kympillä! Lisäksi tarjolla on lautailu-kursseja, mutta me päätimme tällä kertaa kokeilla hommaa ihan omin päin. Houkuttelin nimittäin mukaani pikkuveljeni tyttöystävän, ja niin me keskiviikkona lähdettiin lautailemaan luonnonvoimia uhmaten.
Koska ukkospilvet olivat suhteellisen kaukana ja vaikuttivat kiertävän meidät, uskaltauduimme kokeilemaan. Vuokrasimme laudan silti vain puoleksi tunniksi. Kumpikaan meistä ei ollut myöskään kokeillut suppailua aikaisemmin, joten tuntui turvalliselta aloittaa vain "testaamalla" hommaa. 

Käytössämme oli vain yksi kovamuovista valmistettu lauta. Lautojahan on olemassa monenlaisia, ja itse olisin halunnut päästä testaamaan sellaista puhallettavaa/pumpattavaa lautaa. Hyvin onnistui meno silti tuolla muovisellakin möhkäleellä! Kiipesimme ensin laudan selkään molemmat ja meloimme pienen matkan istuen. Mulla kipeytyi nilkat niin pahasti että kovin kauas ei viitsitty lähteä. Lisäksi sattoi olla kyse uskalluksesta, sillä itse en ainakaan olisi halunnut haaksirikkoutua keskellä järveä. 


Lyhyen lautaan tutustelun jälkeen kokeilimme suppailua itseksemme. Yllättävän hyvin homma sujui näin vasta-alkajaltakin, vaikka kova tuuli ohjaili lautaa välillä minne halusi. Silti voin ylpeänä kehua etten kertaakaan tippunut laudalta (kokonaisten 10 minuutin aikana) ja mulle tuli reissussa ehkä jopa hieman hiki (johtuen ehkä siitä että pyöräilin pois niin lujaa kuin kintuista lähti, sadetta pakoon) joten voin sanoa urheilleeni! 


Luultavasti seuraavalla kerralla uskallan vuokrata laudan jo pidemmäksi aikaa ja lähteä kauemmas rannasta, mikäli siis sääolosuhteet ovat suotuisat. Voi kuinka hienoa olisi katsella maisemia ulapalta käsin auringon helliessä hipiää... 
Tosin, sellainen reissu saattaa jäädä ensi kesään sillä mulla on niin paljon tekemistä loppuloman ajaksi etten ehdi moisesta edes haaveilla. Luultavasti tänne blogiinkin ehdin kirjoittelemaan vasta muutaman viikon päästä joten siihen saakka AURINKOISIA KESÄPÄIVIÄ KAIKILLE, nauttikaa! 


Lupaan kertoa seikkailuistani vielä, mutta en paljasta mitään etukäteen sillä en itsekään ole vielä ihan varma millainen tulevasta viikosta muodostuu!

1 kommentti:

  1. Mahtavaa, että otit haasteen vastaan. En ole itse kokeillut koskaan SUP:lautailua, mutta jokainen joka on, on kehunut lajia.

    VastaaPoista