perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kierrättämisen sietämätön keveys + ruokahävikki

Halusin kirjoittaa kierrättämisestä ja jätteidenlajittelusta jotta tuntisin itseni paremmaksi ihmiseksi. No ei vaan siksi että minulle tulee kierrättämisestä hyvä mieli, ja se on minulle niin helppoa. Tai paremmin sanottuna mulle tulee huono omatunto jos nakkaan jätteet väärään paikkaan. Yksi syy jätteidenlajittelun helppouteen on tietysti se, että asumme rivitalossa jonka roskakatoksesta löytyy oma astiansa niin lasille, metallille kuin biojätteellekin. Lisäksi on tietysti sekajäte ja ah, keräyspaperi-astia.  Mietiskelin jo muutama viikko sitten ruokahävikistä kirjoittamista, mutta aihe läjähti kunnolla ajankohtaiseksi kun kuulin mainoksen Juhla Mokan hävikkihaasteesta sekä sitä kautta uudesta Froodly-sovelluksesta. 


Juhla Mokka haastaa kuluttajat sekä yritykset keksimään tapoja pienentää ruokahävikkiä. Saa syödä!-sivustolta löytyi tieto, jonka mukaan Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 20-30 kiloa henkeä kohden, mikä on minun mielestäni aivan järkyttävä määrä! Sivustolta löytyy myös tieto että vaikka pilaantuminen onkin suurin syy ruuan poisheittämiseen, sen osuus on vain vaivaiset 29%!!! Muita syitä ovat mm. "jäi lautastähteeksi (14%)", "ruokaa valmistettiin liikaa (13%)" tai "ei haluttu syödä enää (10%)". SIIS MI-TÄ? Kaikki nuo luvut voisivat olla paljon pienempiäkin, kun vain osattaisiin ennakoida, eikä ahnehdittaisi siellä hellan ja keittiönpöydän ääressä. 

Miksi sitten "paasaan" aiheesta? Koska koen että tässä olen itse onnistunut kehittymään aivan huimasti viime aikoina. Puolisoani varmasti ärsyttää jatkuva pikkutarkka säätäminen jota roskiskaapin ympärillä tapahtuu, mutta minä nautin siitä. Sisälle tulee oikein sellainen lämmin ja mukava olo, kun tietää että "tässä sitä parannetaan maailmaa kananmunankuori kerrallaan, jääkarhut säilyvät elossa ja kohta on maailmassa rauha. Että laita nyt vain ne kahvinpurut sinne biojätepussiin... " 

Meillä siis lajitellaan kaikki melko tarkkaan, ja se on oikeasti todella helppoa! Tämä tietysti edellyttää että asuu keskustassa, taloyhtiössä, joka mahdollistaa tämän kaiken, mutta kun vähän näkee vaivaa niin ei se mahdotonta ole maaseudulla omakotitalossa asuvillekaan. Täytyy vain viitsiä. Kierrätyspönttöjä kun löytyy nykyään lähes jokaisen marketin pihasta, ja sattuneesta syystä meistä ihan varmasti jokainen käy niissä marketeissa ostoksilla ainakin silloin tällöin. Samallahan siinä voi pistäytyä heittämässä ne kissanruokapurkit ja maitotölkit oikeisiin astioihin. Ja jos joku nyt huomauttaa että "ne on aina niin täynnä ettei niihin mitään voi viedä", niin useinpa siinä jäteastian kyljessä on yhteystiedot johon voi ilmoittaa pöntön olevan täynnä. Ai ettei auta siihen hätään kun haisevat purkit ja purnukat ovat jo auton perässä odottamassa? Kannattaahan sitä palautetta silti laittaa tai mikään ei koskaan muutu, siis IKINÄ.  Kun eihän maailma muutu sillä että me kaikki vaan toisillemme valitetaan, muttei koskaan anneta oikeaa palautetta.
Mutta takaisin siihen aiheeseen, asiaan jolla haluan nyt brassailla, nimittäin meidän roskiskaappiin! Vaikka se onkin pieni ja ahdas, niin se kätkee sisälleen ihmeellisen maailman, joka purkautuu kyllä hetkessä keittiön lattialle, jos vain sattuu tekemään pienenkin virheliikkeen. Mutta asiaan! Kaapista löytyy omat astiansa metalliromulle, pahville/kartongille, biojätteelle sekä sekajätteelle jota ei voi oikein laittaa mihinkään muuallekaan. Lisäksi tietysti kerätään erilleen lasi ja muovipullot. Jossain vaiheessa yritin kerätä myös muovia, mutta luulen että kestää ikuisuuden ennen kuin Nivalaan saadaan muovinkeräyspiste. Siihen asti annan omatunnon pienesti kolkuttaa ja hävitän muovijätteen muun sekalaisen romun seassa.


Mutta siihen ruokahävikkiin. Miksi true-fitnessblogissa vaahdotaan jostain ruokahävikistä? No siksi että huippu-urheilijat syövät luonnollisesti paljon, joten sitä ruokajätettäkin luulisi tulevan tuhottomasti.

Totta, jätettä kyllä, mutta rehellisesti voin sanoa että meillä ei heitetä ruokaa roskiin. Meillä oikeaa, kaupasta ostettua SYÖTÄVÄÄ ruokaa menee roskiin valehtelematta ehkä vain noin 2-3 kg vuodessa. Silti biojäteastia pullistelee täynnä useamman kerran viikossa.  Kaikki se on pelkkää syötäväksi kelpaamatonta biojätettä. Kuoria, kantoja, siemeniä. Kassitolkulla, viikoittain.


Juhla Mokan sivulle pystyi jättämään omia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi. Hävikkiteon voi jakaa myös somessa hääshtäkeillä #juhlamokka ja #hävikkihaaste. Jee. Tietysti itsekin naputtelin huippumahtavat vinkkini, jos vaikka sattuisin taas voittamaan jotain. Tässä ne nyt tulevat;

❤ Suunnittele mitä ostat!
❤ Osta mitä tarvitset!
❤ Kokkaa mitä syöt!
❤ Käytä pakastinta, URPÅ!
❤ Jos ei oo pakastinta niin panosta LUJEMMIN kolmeen ensimmäiseen kohtaan!!! 


Yritin kyllä kovasti tehdä ohjeista selkeämpiä, helpommin luettavia ja lyhyempiä, mutta suomen kielessä on käytännössä mahdotonta kirjoittaa tarpeeksi kuvaavia lauseita käyttämällä alle kolmea sanaa. Tein kuitenkin ajatusleikin, ja tässä olisi yllä oleva lista jos sitä olisi lyhentänyt vielä:  

OSTA!    
TARVITSE! 
❤ SYÖ!  
❤ URPÅ!  
❤ LUJEMMIN!

Voit käyttää kumpaa listaa haluat, mutta luulen että tämän hävikkihaasteen idea katoaa jos lähdet kauppaan tuon jälkimmäisen listan kanssa...


Olen kuvassa ihan vain syntymähumalassa, pupillien efektiin vaikuttaa puhelimestani löytyvä applikaatio jolla pystyy muokkaamaan itsensä mörön näköiseksi. Lisäksi olen muokannut kuvaan itselleni sileän ihon ja jäätävän kaksarin (lue sarkasmi tässä kohtaa; kaksari oli aito)  Lisäsin tämän vanhahkon kuvan havainnollistamaan kuinka EXCITED (engl. suom; innostunut) olen seuraavasta hommelista, nimittäin;


Tätä tekstiä kirjoittaessani keksin myös vielä paremman tavan vähentää ruokahävikkiä. Oikeastaan tulin keksineeksi tavan poistaa koko ruokahävikin maailmasta! Nimittäin uusi ruokahävikkidieetti on nyt keksitty; ryhdy syömään KAIKKI minkä olit laittamassa biojätteeseen. Perunan-, porkkanan-, ja sipulinkuoret voi paahtaa vaikkapa uunissa tai vetää ihan sellaisenaan. Kananmunankuoret voi jauhaa morttelissa jauheeksi tai heittää sellaisenaan smoothien sekaan. Kahvinpurut levittyvät kauniisti kaurapuuron päälle ja hedelmien raadoista sekä vihannesten kannoista saat upeita koristeita smooooothie-bowlien pinnalle!! Näin olemme jälleen lähempänä maailmanrauhaa. Ei mutta ihan vakavasti otettuna, harjoittelulla ja perusteellisella suunnittelulla pystyy kyllä minimoimaan ruokajätteen lähes olemattomiin lukemiin. Jos vain haluaa.
Latasin myös Froodly-sovelluksen puhelimeeni ja tutustuin sen käyttöön videon avulla joka löytyy täältä. Saamatta tästä kommentista mitään provikkaa, sanon vain että sovelluksen perusidea on aivan älyttömän nerokas ja hyödyllinen, mutta se ei (vielä) toimi näillä leveysasteilla. Sovelluksen ideahan on napata kaupassa kuva löytämistäsi -30%-tuotteista  ja  muut käyttäjät voivat tsiigailla missä sitä halpaa jauhelihaa on tarjolla tai olisiko tässä kaupassa mahdollisesti halvennuksessa jotain erikoisia löytöjä, joita olisi mukava kokeilla. En sitten tiedä onko Froodlyn kehittely vielä jotenkin kesken, mutta en saa lisättyä kauppoja kotikaupunkini nimen alle, enkä siis myöskään lisättyä kuvia. Eihän täällä päin vielä välttämättä kovin paljon käyttäjiä ole, joten kuvien lisäily ei luultavasti ole edes kovin aktiivista mutta periaatteessa huippu sovellus. Itse taidan ainakin toistaiseksi poistaa koko härpäkkeen luuristani tilaa viemästä.

7 kommenttia:

 1. Oikein asiallinen ja ajankohtainen haaste! Kyllä, täällä päässä myös lajitellaan: paperit, pahvit, kartongit, metallit, bio, sekajäte, metalli, lasi, ongelmajäte...Mitä näitä nyt on. Kyllä kaikille saa aikaiseksi oman kassin tai muun säilytyspaikan kun vain viitsii. Ja vaikka kaikki jätteenkeruulaatikot ei ole ihan nurkan takana kerrostalon roskakatoksessa, tavaraa esim. metallin/lasinkeräykseen viedessä saa mukavan 2km hyötylenkin eestaas. Mikäs siinä on joenvartta pitkin kävellä ja katsella maisemia samalla kun parantaa maailmaa :-)

  VastaaPoista
 2. P.S Miten tuosta kuvasta tulikin mieleen Klonkku. My precious garbage!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :'D Kauneinta mitä minulle on pitkään aikaan sanottu!! :D

   Poista
  2. Haha, ole hyvä :-D Ne on nuo silmät! Niissä on sitä jotakin tosi my preciousmaista :-D

   Poista
 3. Täällä kans hifistellään tässä asiassa. Juuri kävin viemässä ääriäänmyöten täynnä olevan bioroskiksen, ja katselin ko muut oli heitelleet miten sattuu roskia sinne tänne. Sekajätteessä oli mm. käyttökelpoinen pöytä ;D Oli taas järkytys meikäläiselle heti aamutuimaan :D

  VastaaPoista
 4. Pysäyttävä kirjoitus. Jäin miettimään ja varmaan moni muukin omaa toimintaansa kierrätyksen suhteen. Pakko myöntää, että ihan 100 %:sta ei tässä taloudessa ole kierrätyskulttuuri, mutta siihen on mahdollista tehdä muutos, kun vain haluaa. Ilmiö, minkä mainitsit, lautaselle jäävän ruuan poiskaataminen bioroskikseen, on älyttömän yleistä. Sellainen toiminta ei myöskään kuvasta syöjän arvostusta ruoanlaittajaa tai ruokaa kohtaan. Täytyisi osata arvioida oikea määrä ruokaa lautaselle tai ottaa alkuun vähemmän, koska ruokaa voi usein santsata.

  VastaaPoista
 5. Hyvä just näin! :) Mielikuvitusta kehiin niin itse saan aina ruuan kierrätettyä omaan vatsaan (varmaan hyötyä siitä kun on kokki ammatiltaan) ja netistä löytyy varmaan hyötyohjeita ruuan jämille.

  VastaaPoista