perjantai 15. tammikuuta 2016

Uusi vuosi Budapestissä!

Vuosi 2016 tuli aloitettua sitten hieman perinteisestä poikkeavalla tavalla. Normaalisti siis juhlistan vuoden vaihtumista suurella ystäväporukalla jonkun kotona, syöden, juoden ja raketteja paukutellen. Vähän paikasta riippuen on saunottu ja/tai käyty kuluttamassa diskolattiaa.
Tänä vuonna siis toisin. Tuossa syksyllä varattiin tosiaan matka Budapestiin parin viikon pähkäilyn jälkeen. Pähkäiltiin lähinnä siis matkakohdetta, ajankohtaa, kestoa sekä budjettia. Ensin mietittiin mm. Prahaa, mutta koska haluttiin matkustaa mahdollisimman edullisesti ja nopeasti, kohteeksi valikoituikin Unkarin pääkaupunki Budapest. Hotelli varattiin neljäksi yöksi, ja lähtö Helsingistä tapahtui tiistaina 29.1.-15. Suora lento Helsingistä Budapestiin lähti aamulla puoli kymmeneltä ja kesti noin kaksi tuntia. Yhden henkilön edestakaiset lennot sekä hotellimajoitus maksoivat meille noin 400 euroa. Ja reissussa meitä oli kaikkiaan siis neljän hengen porukka.


 
Kun tiistaina saavuttiin Budapestiin, ilma oli aivan mahtava. Aurinko paistoi ja oikeastaan jopa lämmitti hieman. Taivas oli lähes pilvetön eikä tuullut juuri ollenkaan. Oli todella keväinen sää. Myös seuraava päivä oli samanlainen, ehkä hieman kylmempi ja tuulisempi. Uudenvuodenaatto ja -päivä olivatkin sitten ihan eri luokkaa... Navakka tuuli ja pari astetta pakkasta meinasi jäädyttää aivot ja aiheuttaa hypotermian vaikka päälleen puki kaikki vaatteet jotka matkalaukusta löytyi.Ja täytyy myöntää että kovin paljon sitä vaatetta ei kyllä matkalaukusta löytynyt, ja siihen on kaksi syytä! Ensimmäinen syy on se että möhlin kotona laukun punnitsemisen jotenkin kummallisesti. Kotona vaaka näytti että laukku painoi viimeisimmässä punnituksessa 15 kiloa, ja halusin tietysti että ostoksille jää tilaa joten kaikki turha oli siis karsittu pois. No, lentokentän vaaka näytti että laukku painoi vain hieman yli 11 kiloa, eli olisin saanut ottaa tavaraa mukaan vielä vaikka kuinka. Tarkoituksenani oli ostaa uusia vaatteita dieetissä onnistumisen kunniaksi. Kun me sitten viimein lähdettiin ostoksille keskustaan, melkein kaikki kaupat olivat kiinni. Olisi varmaan pitänyt suunnitella vähän paremmin milloin lähtee ostoksille...

Pienenä sivuhuomautuksena että mun puntari ei siis kuseta neljää kiloa, vaan pidin itse laukkua jotenkin väärin sylissä kun punnitsin sen. Tai jotain. Kaiken järjen mukaanhan summan pitäisi olla oikea kun käy ensin vaa'alla laukun kanssa, ja sitten ilman laukkua. Ja vähentää isommasta pienemmän...? En käsitä.. 

Joku varmaan miettii että millaista siellä oli ja kannattaisiko itse joskus lähteä. Minä sanon että kyllä kannattaa! Aion itsekin lähteä vielä uudestaan, sillä virheistä oppineena kaupungin näkee ensi kerralla ihan eri tavalla. Seuraavat vinkit koskevat kaikkea muutakin matkailua; Kannattaa suunnitella ainakin pääpiirteittäin mitä nähtävyyksiä haluaa nähdä ja missä kohteissa haluaa käydä. Lisäksi kannattaa tarkistaa niiden aukioloajat. Itse en esimerkiksi päässyt ainoaan haluamaani paikkaan, Budan linnan labyrinttiin, koska se ei ollut auki päivänä jona olisimme olleet sinne menossa (eli tietysti reissun viimeisenä).
Toinen juttu; Kannattaa opetella käyttämään julkisia kulkuvälineitä heti reissun aluksi. Tulee huomattavasti halvemmaksi ja helpommaksi kun ei tarvi metsästää taksia ja miettiä miten sen tilaisi ja minne, kadunnimien lausuminen vieraalla kielellä kun ei ole aina niin helppoa... Tai jos päätät kulkea vain takseilla, ota ylös useamman kuin yhden taksi-firman numero, sillä siitä yhdestä ainoasta ei välttämättä heti vastata, ja kun vastataan, tarjotaan ei-oota. Ei sillä että meille olisi käynyt näin, mutta vinkkaampahan vaan mikä ei ainakaan olisi reissussa mukavaa...


Ja lopuksi: Ota rennosti ja nautiskele! Katsele ympärillesi ja ihmettele! Vaikka reissu ei menisikään ihan putkeen, saat silti muistoja jotka säilyvät ikuisesti! Minä ainakin suunnittelen jo seuraavaa matkaa vaikka nähtävyydet jäi näkemättä, shoppailut shoppailematta ja oltiin ilmeisesti väärässä paikassa vuoden vaihtumisen aikaan sillä Budapestin raketti-meri oli niin säälittävä, että kotona olisi nähnyt komeamman. Mutta silti en vaihtaisi reissua mihinkään!Kaupunkina Budapest oli upea. Meidän hotelli sijaitsi Budan puolella, jossa "ei ollut oikein mitään", mutta silti niin lähellä Tonavaa että matka Pestin puolelle "missä kaikki on" oli lyhyt. Noin 500 metrin päässä hotellista oli ostoskeskus jonka alakerrassa oli myös ruokakauppa. Ei otettu majoitukseen aamiaista, vaan haettiin kaupasta evästä ja säästettiin aika paljon. Reissun lähetessä loppuaan löydettiin vielä lähempää pikkukauppa joka oli auki 24/7.


Ruokakaupoissa asioidessani pistin merkille muutamia jutuja: Kaikki myydään pikkupakkauksissa. Paitsi mehu. Tuoremehu myydään kahden litran pakkauksissa. Mutta juustoa on paketissa vain noin seitsemän siivua ja paahtoleipä myydään puolet pienemmissä pakkauksissa kuin Suomessa. Jugurttipurkit on pienempiä ja sipsipussit varmaan lapsille tarkoitettuja. Mutta VIINAA, voi pojat, sitä kyllä löytyy kaikista kaupoista! Pienimmissä puodeissa nimittäin saattoi olla suurempi valikoima erilaisia viinejä, oluita ja viinaa kuin ruokaa ja muita tarvikkeita. Älytöntä. Ja edullistakin se oli. Viinipullot maksoivat vain n. 3 euroa, vahvemmat kympin.  Ihan näin sivuhuomautuksena. Muuten marketista ostetettu ruoka maksoi ehkä 2/3 Suomen hinnoista.  


Ravintoloiden hintataso vaihteli jonkin verran. Huomautuksena nyt siis että ei käyty missään viiden tähden ravintoloissa vaan ihan tavallisissa ruokapaikoissa. Jossain sai valtaisan hampurilaisaterian oluen kanssa viidellä eurolla, eräässä kahvilassa taas pahviastioista tarjoiltu kahvi ja palanut kuivakka patonki maksoi kymmenen euroa. Älytöntä sekin.


Unkarilaiset ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Ja he kertovat varsin mielellään omasta maastaan, mistä voi olla hyötyä jos on kiinnostunut koluamaan läpi eläintarhat ja muut nähtävyydet. Suomalaista saattaa ärsyttää liiallinen kohteliaisuus mikä on yleistä varmaan kaikissa maailman "vähänkään hienommissa" hotelleissa. Nimittäin se jatkuva ovien availeminen! Hei ihan oikeasti pikkolo-poika, istu sinä vaan siinä sohvalla, kyllä minä jaksan tästä kahvasta nykäistä ilman apuakin! Kamalaa, noloa ja ahdistavaa. Ainoa asia mikä mua häiritsi koko hotellissa. 

Katselin viime viikolla Unkarin-matkoja hiihtoloman ajaksi, ja ne sai vielä alle neljänsadan....

2 kommenttia:

  1. Kävin 2014 toukokuun alussa Budapestissä ja tykästyin kaupunkiin. Käytiin upeassa vanhassa kylpylässä (Széchenyin kylpylä), maanalainen sairaalamuseo maailmansotien ajoilta jne. Kauppahallista ostettu jauhettu paprikamauste oli huippua. Jopa sen vuoksi voisi palata kaupunkiin uudestaan :) Oman viehätyksensä toi rauniobaarit (kts. http://vitonen.fi/matkailu/budapestin-rauniobaarit-kutsuvat/) IHANIA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin paljon nähtävää jäi kyllä vielä itsellekin että pakko päästä uudelleen! :) Szimplaan yritettiinkin mutta oli niin pitkä jono että porukan herrasmiehet eivät jaksaneet jäädä odottamaan :) Ehkä ensi kerralla!

      Poista