maanantai 25. tammikuuta 2016

Ruokaohjeita uusavuttomille!


Eilisen vietin hellan ääressä. Valmistin nimittäin jo ennakkoon alkuviikon ruokia, ettei viikolla tarvitse nälkäisenä töiden jälkeen alkaa keksimään syömistä tai kokata illalla viimeisenä seuraavan päivän eväitä. Olisihan tuota ruokaa voinut tehdä vielä paljon enemmänkin mutta tällä kertaa ainekset loppuivat kesken. Ja luulen että viimeistään huomenna kaappi on taas tyhjä ja on pakko tehdä lisää sapuskaa.


Ruokalistalla oli pastaa ja jauhelihaa tomaattikastikkeessa, kasvispihvejä sekä lämpimiä voileipiä.  Suurin osa läheisistäni tietää miten onneton olen keittiössä. Halu tehdä ruokaa ja leipoa olisi ihan valtava, mutta taidot eivät vain riitä. Ja kun minun taidoillani yrittää tehdä kolmea ruokalajia yhtä aikaa, niin tiedättehän miten siinä käy... Tällä kertaa palohälytin ei onneksi alkanut huutamaan eivätkä naapurit soittaneet palokuntaa paikalle, kaikki säilyi ehjänä emmekä miehen kanssa saaneet edes ruokamyrkytystä mutta mun hermot olivat kokkaus-session jälkeen lähes riekaleina.


Ajattelin myös jakaa teille nämä suurta älykkyyttä vaativat viiden tähden ruoka-annosten ohjeet! Olen nimittäin varma siitä että ette keksisi laittaa vaikkapa Googleen hakusanaksi "kasvispihvit" tai "lämpimät tonnikalavoileivät". Jos vaikka joku keksisikin kokeilla Googlea, on hyvin epätodennäköistä että kohdalle sattuisi juuri se, THE Ohje, jolla minäkin sain aikaan nämä mestariluomukset !
Mutta aloitetaanpas!



Ensimmäisenä neuvon teille legendaariset, perinteisesti äidiltäni opitut, salaisella reseptillä valmistetut

lämpimät tonnikalavoileivät!
Aloita kaatamalla kulhoon valutettu tonnikala. Saat käyttää ihan juuri sellaista tonnikalaa kuin itse haluat; eettisesti tai epäeettisesti kalastettua, öljyssä tai vedessä tai auringonkukkaliemessä haudutettuna. Tarvittaessa tonnikalan tilalle voi laittaa vaikka kinkkukuutioita. Plöräytä päälle aimo annos (no ehkä n. 1 dl )  ketsuppia. Mausteet olisi myös hyvä lisätä tässä välissä. Itse tykkään laittaa mustapippuria, chiliä sekä kuivattua basilikaa. Hämmennä tasaiseksi mössöksi as you can see.

Asettele pellille leivinpaperin päälle niin monta ruisleipää kun siihen nyt sattuu mahtumaan. Tässä välissä olisi hyvä laittaa myös uuni lämpenemään noin 225 asteeseen, jos nyt ylipäätään haluaa syödä leipänsä lämmitettyinä. Itsehän usein valmistan ruokia pelkällä uunin lampulla, kunnes mies tunnin - puolen tunnin kuluttua käy napsauttamassa uunin oikeasti lämpiämään, hups....
Mutta noihin leipiin palataksemme; yhdestä tonnikalapurkista riittää täytettä juuri ja juuri kaikille leiville jos laittaa täyden pellillisen. Jos haluaa enemmän täytettä leiville, älä ole niin ahne vaan tee vähemmän leipiä. Levitä täyte haarukkaa apuna käyttäen tasaisesti leipien päälle. Ripottele täytteen päälle vielä juustoraaste ja työnnä uuniin. Ota ulos uunista mielellään ennen kuin se palokunta saapuu paikalle...
Nuo lämpimät leivät on meillä sellainen vakioherkku kun tekee jotain hyvää ja nopeaa mieli. Lisäksi niiden ainekset löytyy usein valmiina kaapista. Ja makuelämystä voi vaihdella kun vaihtaa vaikkapa leivän paahtoleiväksi, nakkaa täytteen päälle fetajuustoa tai paprikaa, kokeilee eri mausteita ja niin edelleen. Jokainen voi tehdä ihan oman näköiset-, ja makuiset leivät!
Sitten ne kasvispiffit!
Näiden ohjeen löysin kerran ihan vaan kotikokki-sivustolta, kun teki mieli kokeilla osaisinko minä tehdä kasvispihvejä. Suoritinpa tuossa nopean haun ja sieltähän se tarkka ohje tosiaan löytyi, ihan ensimmäisenä. Kotikokin sivuilta voit katsoa tarkat määrät aineksille, minä neuvon tässä sitten että miten kannattaa tehdä!
Nämäthän on siitä huippuja piffejä että ne sopii vaikkapa hampurilaisen väliin! Mausteiden määrää säätelemällä saa ihan niin tujuja pihvejä kuin haluaa, joten luulisi kelpaavat paatuneimmallekin lihansyöjälle. Paitsi ei mun miehelleni.. Minä tein aika ison satsin koska osa pihveistä menee pakkaseen. Ohjeesta poiketen en käyttänyt vehnäjauhoja ollenkaan mutta ihan hyviä näistä silti tuli.
Elikkä siis, riko munat ja pyydystä sekaan joutuneet kuorenpalaset pois kulhosta. Sekoita munien joukkoon korppujauhot  ja mausteet. Anna turvota sillä aikaa kun valmistelet kasvikset; kuorethan niistä kannattaa ottaa pois, paitsi jos noudattaa jotain uutta luolamies-dieettiä jossa kaikki syödään sellaisena kuin luoja ne meille loi.
Raasta porkkana ja peruna sekä pilko sipuli niin pieneksi hakkelukseksi kuin vain pystyt. Itselläni on käytössä Tupperwaren sipulileikkuri. Ihan ässä kone, nimittäin sillä saa sipulinkin ihan soseeksi jos innostuu liikaa nykimään narusta.
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pihvit voi paistaa joko pannulla tai uunissa, itse kokeilin kumpaakin menetelmää. Siis kaikille pihveille. Eli paistoin ensin hetken aikaa pannulla jonka jälkeen siirsin uunipellille ja työnsin uuniin. Koska mun tuurilla pihvit olisivat jääneet sisältä raa'oiksi tai hajonneet palasiksi; meillä syötäisiin siis tänään joko pihvejä joiden sisällä on porkkanaraastetta TAI pannulla paistettua porkkanaraastetta. Ihanaa.
Kun taas käytin tätä ekologista ja energiatehokasta "ensin-pannulla-sitten-uunissa"-menetelmää, pihvit saivat sopivasti väriä pintaan mutta myös kypsyivät kokonaan. Valmiista pihveistä en tietenkään muistanut ottaa kuvaa mutta katsokaa tuota Kotikokin sivuilta löytyvää ja kuvitelkaa minun omani noin viisi kertaa rumemmiksi.



Ja sitten viimeisenä se kaikkien odottama, ja ah niin monimutkainen ja vaikea mutta kuitenkin yllättävä jauhelihakastike! Oletteko valmiina, tässä se tulee;


Keitä makaronit. Ruskista jauheliha ja kaada sekaan mausteet sekä Lidlin valmis tomaattikastike. Anna kastikkeen kiehua hetki. Kaada vesi pois makaroneista kun ne ovat ylikypsiä. Nautiskele.




Helppoa, eikös juu? Ja miettikää, kulutin elämästäni 1,5 tuntia tätä postausta tehdessä. Ihan totta!

1 kommentti:

  1. Pitää kokeilla tonnikalaleipiä! Näyttää herkullisilta ja ihanan rapeilta. Mun miehen bravuuri on jauhelihaleivät mutta ei laita niihin ketsuppia kylläkään.

    VastaaPoista