torstai 17. syyskuuta 2015

Hypotyreoosi.

Ajattelin tänään viimein lunastaa lupaukseni ja tulla kertomaan mitä se kiltti (ja nuori ja komea) lääkärisetä minulle eilen luritteli. Seuraava kertomus perustuu omaan kokemukseeni ja tietämykseeni sairaudesta, tiedot on löydetty internetin eri lähteistä ja kaikki ei siksi välttämättä pidä paikkansa. Jos sinulla on samoja oireita, käänny ehdottomasti lääkärin puoleen ennen kuin teet itsellesi diagnoosin. 


Verestäni tehtyjen laboratoriotutkimusten perusteella minulla siis epäillään kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kaulassa sijaitseva kilpirauhanen on minulla siis päättänyt heittäytyä laiskaksi, ja tästä syystä syön mahdollisesti loppuikäni lääkkeitä. 

Kilpirauhashormonin määrän laskeminen kuulema aiheuttaa muun muassa väsymystä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen laskua, mielentilan muutoksia sekä hiusten haurastumista ja katkeilua. Lista oireista on lähes loputon, mutta siinä lyhykäisyydessään ne joita tunnistan itsessäni. Tai jotenkin ajattelen että joo ne nyt johtuu tästä vajaatoiminnasta, vaikka voivathan nuo oireet johtua muistakin elämäntavoista. PAITSI ETTÄ viimeisen kahden vuoden aikana olen tietoisesti yrittänyt parantaa nukkumista, liikuntaa ja syömistä, joten eihän asioiden silloin kuuluisi itsestään muuttua huonompaan suuntaan? 

Dr. McrDreamyn ohjeiden mukaan kävin tänä aamuna vielä luovuttamassa pari pulloa verta tutkittavaksi, ja iltapäivällä hainkin jo lääkeputelin apteekista jotta voin aamulla aloittaa niiden syömisen. Popsin pillereitä seuraavat pari kuukautta ja kolmen kuukauden päästä onkin kontrolli jolloin katsotaan onko tilanne muuttunut ja mihin suuntaan. 

Apteekissa mulla meinasi tulla itku kun farmaseutti sanoi että lääke pitää ottaa aamulla tyhjään vatsaan noin 15 minuuttia ennen aamupalaa. Ja että maitotuotteita ei saisi nauttia pariin tuntiin lääkkeen ottamisen jälkeen. MITÄ!? Miten tulen muka selviämään ilman aamukahvimaitoa!? Mies ehdotti että opettelisin juomaan mustana mutta ei kuulkaa paljon naurata.. 

Muutenkin on olleet vähän sekavat fiilikset koko päivän.

Toisaalta on helkkarin helpottunut olo että viimein väsymykseen löytyi joku syy, ja että tämän asian kanssa toimittiin näin nopeasti. Lisäksi salaa toivon että kun lääke alkaa vaikuttaan niin aineenvaihduntakin hieman vilkastuisi ja paino ei ainakaan nousisi enää ylöspäin. 

Toisaalta taas ahdistaa ja surettaa se että noissa lääkkeissä ollaan nyt sitten kai kiinni koko loppuelämä. Eikä ahdistusta helpota yhtään se kun Facebookissa mua peloteltiin että "oikean annostuksen löytymiseen voi mennä vuosia..."  NO KIVA, herättäkää mut sitten kun se on tapahtunut!

Vaan eihän tässä auta kuin mennä eteenpäin ja opetella elämään näin. Vois olla asiat paljon huonomminkin.


Onneksi tänään oli oikein tuplatreenit joissa ajatukset nollaantui mukavasti! Ensin oli mulle uusi ja vieras Fitbag, joka on kuvauksen mukaan helppoa mutta melko tehokasta crosstraining-henkistä treeniä. Tunnin aluksi jokainen otti itselleen Fitnessbagin jonka painon sai valita; 5 kg, 10 kg tai 15 kg. Itse otin pienimmän säkin jotta jaksaisin koko kaksituntisen loppuun asti.

 
Tunti todellakin oli tehokas, vaikka taas hieman liian tekninen minun makuuni. Pitäisi päästä vain aivottomasti ahertamaan, nimittäin. Harjoiteltiin mm. maastavetoja, pystypunnerruksia, lankkua ja vatsalihaksia tuon säkin kanssa. Ihan mielenkiintoinen väline, jospa keväällä uskaltaisin siirtyä jo 10 kilon painoon.


Heti fitbagin jälkeen alkoi piloxing, jota olen ikävöinyt ihan ylitse muiden. Piloxing on keskivaikeaa ja keskitehokasta, näin kerrotaan. Se on yhdistelmä nyrkkeilyä ja pilatesta. Sopivasti juuri sitä voimankäyttöä joka ei vaadi keskittymistä sekä toisaalta tasapainoharjoituksia jotka saavat sinut pinnistelemään. That's my thing. ♥ 


Jossain vaiheessa kyllä tuntui että kohta lähtee taju, ja mietinkin siinä että ensi kerralla pitää tankata paremmin ennen tuplatunteja. Lisäksi jonkinlainen energiapatukka tuntien välissä voisi olla paikallaan. Mutta voi että kuinka mahtavaa piloxing pitkästä aikaa olikaan! Oli kotiin tullessa voittajafiilis vaikka ulkona satoikin kaatamalla vettä.

Maanantaina oli tosiaan se kehonpainotreenikin, josta en ole vielä ehtinytkään kertoa! Tuo ensimmäinen kerta oli vasta "teoriaa" eli käytiin läpi erilaiset tekniikat ja ohjaaja kertoi mitä kehonosia olisi hyvä vahvistaa tunteja varten. Keväällä meidän kaikkien olisi tarkoitus osata seisoa käsillä... Huh huh, mutta yrittänyttä ei laiteta! 

Tulipas siitä taas vuodatus, riittävästi asiaa ainakin viikoksi vai mitä? 


7 kommenttia:

 1. Voi ei, ootpa saanu ikäviä uutisia. Toisaalta tietenkin hyvä, että jotain löytyi. On totta, että joskus oikean annostuksen löytäminen on pitkissä puissa mutta toisilla se napsahtaa kohdalleen helpommin. Ikävä seuralainen se on mutta hoidettuna onneksi aika huomaamaton. Tsemppiä! Ps. Sun treenit kuulostaa kivoille (ja tehokkaille) :)

  VastaaPoista
 2. No voi kurjuuden kurjuus. Mälsää :-( Mutta onneksi tuohon on lääkitys ja sait viimein syyn väsymykseen, painoon ynnä muuhun. Itselläni oli saman tuomion vaara tässä pari päivää sitten (kontrolli viime syksyn koholla olevista arvoista) ja pääsin pälkähästä kun pieni nousu arvoissa on kai johtunut stressistä, isommasta painosta tai ties mistä. Mutta kontrolliaikaa tässä saa taas vuoden päästä varata ja jännätä ettei arvot vaan pomppaa normaalista jonnekkin tilaan jossa saa sitten lääkettä napsia.

  Paras kun aattelet vaan että lähes kaikilla ihmisillä on jokin vaiva - ennemmin tai myöhemmin. Sun kohdalle napsahti tää mutta ois voinu olla jotain paljon pahempaakin kun valikoimaa katsoo :-) Totta kai harmittaa ja saakin, mutta pääset kyllä tuosta eteenpäin ajan kanssa :-) Ja lääkkeet auttaa sitten ymmärtääkseni myös laihtumisen kanssa :-) Josko sulle napsahtaskin heti piakkoin oikea määrä - kaikille ei aina käy sen köpelöimmän vaihtoehdon mukaan :-)

  Kivoilla tunneilla kävit ja varmasti hiki virtas ja kaloreita palo! Hyvä nainen!

  VastaaPoista
 3. Kilpirauhasen vajaatoiminta on aika yleinen vaiva. Se on vain vaikea tunnistaa aluksi. Hyvä, että diagnoosi löytyi, vaikka se kurjalta tuntuukin, mutta nyt tiedät missä on syy väsymykseen ym. Pärjäät asian kanssa varmasti, kun totut vain. Se ei ole maailmanloppu :)

  Piloxing- tunnilla olen kerran käynyt ja se oli huisin kivaa ja rankkaa. Omassa kuntokeskuksessani ei sitä ole enää, mikä on harmi. Sitä olisi kiva harrastaa.

  VastaaPoista
 4. Sun pitää kokeilla esim.kookosmaito/cashewmaitoa/jotain muuta kahviin ;) itsetehty cashewmaito on maailman parasta! Ps. Tsemppiä sinne! Onneksi selvisi ja asiat alkaa rullaamaan! <3

  VastaaPoista
 5. Sun pitää kokeilla esim.kookosmaito/cashewmaitoa/jotain muuta kahviin ;) itsetehty cashewmaito on maailman parasta! Ps. Tsemppiä sinne! Onneksi selvisi ja asiat alkaa rullaamaan! <3

  VastaaPoista
 6. Ikävää, että sait huonoja uutisia, mutta toisaalta, hyvä, että diagnoosi, jota lääkitä, löytyi ja toivottavasti elämä helpottaa piakkoin.
  Hyvä, että jaksat kuitenkin liikkua (tehokkaasti) - se piristää aina kummasti mieltä, eikö?
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille tsemppiviesteistä ! :)

  VastaaPoista