maanantai 31. elokuuta 2015

Maca-jauhe

Blogin Instagram-tilillä olikin jo kuva kyseisestä ihmetuotteesta jota ostin viikonloppuna liikkuessani suuressa cityssä. Eräs tuttavani suositteli minulle maca-jauhetta kun valittelin väsymystä ja voimatonta oloani hänelle. Kertomuksista jäi minulle sellainen lapsenusko että kyseessä on suorastaan supervoimat antava taikajauhe jonka avulla muutun 24/7-toimivaksi Duracell-pupuksi nykyisen päämäärättömästi vaeltelevan zombie-haamun sijaan. Painoin asian mieleni sopukoihin ajatuksella "sitten palkkapäivänä".  Palkkapäivän lähestyessä ryhdyin tutkailemaan jauheen ominaisuuksia internetin ihmemaasta ja löysinkin vaikka minkälaista tietoa. 

Nykytiedon mukaan macaa on ryhdytty käyttämään Perun Andeilla yli 2000 vuotta sitten. Se on naurista muistuttava sinappikasvi josta hyödynnetään juuret. Macaa voidaan kutsua superfoodiksi koska se sisältää mm. 31 eri mineraalia, 60 tunnettua kasviravinnetta, useita eri B-vitamiinejä, 18 eri aminohappoa ja muita elimistön kannalta tärkeitä juttusia. Lue itse CocoVin sivuilta, siellähän tuo on kaikki kerrottu, minä vain yritän toistaa asiat järkevästi ja tiivistetysti.   
Life-kauppa taas kuvailee maca-jauhetta seuraavasti; "Maca tukee fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä auttaa ylläpitämään optimaalista fyysistä kestävyyttä sekä elinvoimaisuutta.---Urheilijat suosivat macaa, sillä se lisää energisyyttä, kestävyyttä, fyysistä suorituskykyä. Macan katsotaan parantavan muistia ja helpottavan oppimista. Moni huomaa macan vaikutukset jo 1-2 päivän sisällä, toisilla ne alkavat näkyä vasta 2 viikon päästä."Puheiden perusteella siis melkoinen voimajauhe, vai mitä? Toisaalta, Jeminakin mainitsi käsittämättömät vatsakivut joita hän sai jonkin aikaa jauhetta käytettyään, ja hetken keskustelupalstoja tutkittuani huomasin monen käyttäjän todenneen samoin: Kummallisia, joillain aika rajujakin, vatsaoireita jotka hävisivät macan käytön lopettamisen jälkeen. Toisaalta, demi.fi-sivustolla joku sanoin kuumentaneensa jauheen (ilmeisesti jonkin ruuan seassa) ja sivuvaikutukset katosivat. Ja koska demi.fi-keskustelufoorumi on luotettavampi kuin esim. Wikipedia, aion tarvittaessa kokeilla myös tätä kikka kolmosta. Mitä vain tämän väymyksen kukistamiseksi. 

Toinen ikävä seikka maca-jauheessa on sen järkyttävä maku. Onneksi osasin varautua tähän yllätykseen noita keskustelupalstoja selailemalla. En tosin muistanut selvittää miten ihmiset ovat macansa nauttineet, ja ensimmäisenä aamuna, lauantaina, sotkin jauhetta maitorahkan ja mehukeiton sekaan. Koska annos oli vielä niin pieni (1 teelusikka), sain koko sotkun syötyä ihan kunnialla. Kysäisin päivällä kuitenkin vielä Jeminalta suosituksia jauheen käytöstä, ja eihän mun auttanut muu kuin käydä vielä iltapäivällä ostamassa päärynä-vaniljajugurttia joka kuulema peittäisi makua ihan hyvin. Ja katinkontit. Eilen aamulla lusikoin jugurtti-jauheseoksen kiireesti naamariin ja yritin olla maistelematta sitä. Flunssassa olisi ehkä onnistunutkin, nyt ei. Maku oli aika järkyttävä. Tänä aamuna nostin "annostuksen" jo 2 tl:aan ja kokeilin jälleen maitorahka-mehukeittohässäkkää. Ei. Hyi. 

Joten jos jollakin on hyviä vinkkejä millä tuon järkyttävän, sanoinkuvailemattoman maun saa peitettyä niin ideoita otetaan vastaan? Meneekö aamupuuron maku pilalle jos sekoitan jauheen siihen? Minkälaista smoothieta mun kannattaisi tehdä että maku peittyisi? 


Miksi sitten syön tuollaista p*skaa ihan väkisillä? No koska tekisin  lähes mitä vaan että tosiaan pääsisin tästä väsyneestä ja voimattomasta olosta eroon. Haluaisin olla energisempi ja jaksaa tehdä asioita joita olen suunnitellut tekeväni. Joten 9,90 € ja joka-aamuinen itseni pakkosyöttö on melko pieni hinta siitä. Aion siis ainakin kokeilla josko maca-jauheesta olisi minulle apua. Näin kolmen päivän perusteella ei tosin voi sanoa onko myrkky alkanut vielä vaikuttamaan vai ei. 

Seurataan kehitystä.

9 kommenttia:

 1. Onko sulla rauta-arvot kunnossa?

  VastaaPoista
 2. Sitä kyseltiin blogin facebook-sivullakin,ja enpä tosiaan ole tullut edes ajatelleeksi. Pidän itteäni vaan peruslaiskana ihmisenä ja tätä väsymystä jotenkin "normaalina" tilana. Mutta huomenna oonkin sopivasti menossa lääkärille ihan muissa asioissa, voisin pyytää samalla mittaamaan. :)

  VastaaPoista
 3. Meitsi heittää sen raakakaakaolettuihin! 3 kananmunaa, banaani, 1rkl raakakaakaota ja macaa sopiva määrä (pienestä määrästä aloittaisin) (:

  VastaaPoista
 4. Meitsi heittää sen raakakaakaolettuihin! 3 kananmunaa, banaani, 1rkl raakakaakaota ja macaa sopiva määrä (pienestä määrästä aloittaisin) (:

  VastaaPoista
 5. Meitsi heittää sen raakakaakaolettuihin! 3 kananmunaa, banaani, 1rkl raakakaakaota ja macaa sopiva määrä (pienestä määrästä aloittaisin) (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Täytynee kokeilla kunhan saan myös tuota raakakaakaota hankittua :D

   Poista
 6. Jos vielä kokeilet macaa, niin itae en maistanut sitä juuri ollenkaan seuraavanlaisessa smoothie reseptissä minkä löysin:

  0,6dl jugurttia, 2 persikkaa, 1 banaani, 1tl maca jauhetta, tilkka vettä, 1tl vaniljaa

  VastaaPoista
 7. Kahvin sekaan 1tl , ei pilaa kHvin makuakaan.

  VastaaPoista
 8. Yosan joukossa maca ei maistu.
  Kannattaa valita punasista marjoista tehty Yosa.itseasiassa Yosan kanssa menee alas muutkin vähän pahanmakuiset ,niinkuin moringa jauhe.

  VastaaPoista